L'impacte de les emocions

Blog Àgora emociones

Les connexions neuronals fan recordar els traumes viscuts en algun moment de la nostra vida, provocant tot tipus de dolor físic. Treballar els nostres sentiments pot ser la clau per millor el nostre malestar. Aquest dolor no és agut ni puntual, dura més de sis mesos i no sempre té una causa aparent. En la majoria de casos no és resposta a una causa física sinó a factors emocionals. Els més freqüents són els que es manifesten en el cap, esquena o articulacions. La seva intensitat acaba provocant dificultats per dormir, ansietat o depressió. Les estadístiques indiquen que la majoria de persones que els pateixen són dones entre 40 i 60 anys.

La neurociència permet als professionals entendre cada vegada millor com funciona el cervell i les emocions i com aquestes influencien en l’aparició del dolor físic. Sabem, per exemple, que el dolor crònic pot ser conseqüència d’un dolor agut que ha quedat gravat per raons emocionals. Una persona que ha patit un trauma que li va provocar dolor físic, pot continuar sentint dolor tot i que el seu origen ja no existeix. La raó és que el cervell ha memoritzat el dolor i el reactiva cada vegada que les neurones s’encarreguen de recordar el trauma. També s’ha observat que aquest dolor no apareix quan s’està dormint o quan la persona pateix una demència.

Les emocions són la clau que obre i tanca el pas d’alguns dolors que es pateixen. És important no reprimir-les, ja que formen part del Jo de la persona. Els estímuls exteriors provoquen una reacció que afecta les connexions neuronals i és important aprendre a interpretar les emocions, desenvolupant una correcta intel·ligència emocional.

Existeixen diferents maneres d’ajudar a processar les emocions que afecten les persones:

Escriure un diari amb els sentiments més freqüents és beneficiós per poder objectivar el món interior, ser conscients del que es viu i de quina manera es viu.

Adquirir un pensament positiu i adoptar un enfocament de la vida on creure que es pot aconseguir el que ens proposem.

La Respiració: La ira és un dels sentiments que més s’apodera de les persones i fa perdre el control. Abans de parlar, cal pensar en les conseqüències de les paraules, tant per les emocions que desencadenen en la persona que les diu, com en els efectes de qui les rep. Treballar la respiració és un exercici fàcil i efectiu.

Quan el dolor es cronifica, és habitual patir altres patologies de tipus mental com depressió i ansietat. És aconsellable buscar l’ajuda d’un terapeuta i una correcta psicoteràpia per tal de treballar les emocions i millorar el benestar de la persona.

Sonia Gómez Martín

Terapeuta del Centre Psicològic Àgora

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad